Cassoulet

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 225 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 170 g Fazole bílé
  • 150 g Klobása vepřová
  • 120 g Slanina vepřová
  • 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Kachní stehna
  • 2 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Bageta
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 833 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 127 g
  • Sodík 1132 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 162.2 mg
  • Draslík 1300.7 mg
  • Vláknina 25822 mg
  • Vitamín A 25822 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Propláchnuté fazole vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 2 hodiny bobtnat.

  • 2

    V pánvi na olivovém oleji opékáme klobásky za občasného obracení asi 7 minut. Vyjmeme je a necháme stranou.

  • 3

    Do pánve vsypeme nadrobno nakrájenou slaninu, opečeme ji, vyjmeme a dáme ke klobáskám.

  • 4

    V pánvi zlehka smažíme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev asi 10 minut. Přidáme větší část rozdrceného česneku a ještě krátce osmahneme.

  • 5

    Očištěná a omytá kachní stehna ze všech stran propícháme, vložíme do kastrolu nebo pekáče a pečeme v troubě při 220 stupních Celsia asi 30 minut. Sádlo po pečení uchováme.

  • 6

    Do kastrolu navrstvíme polovinu fazolí, cibuli, mrkev, klobásy, slaninu a stehna. Přikryjeme zbylými fazolemi, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a opepříme.

  • 7

    Rajčatový protlak rozmícháme ve 450ml vody, vmícháme rajčata, víno a směs nalijeme na fazole.

  • 8

    Pokrm dusíme pod pokličkou v troubě při 140 stupních Celsia asi 3 hodiny. Podle potřeby podléváme trochou vody.

  • 9

    Střídku z bagety rozdrobíme, rozmixujeme se zbylým česnekem a osmažíme na 2 lžících vypečeného sádla dozlatova. Necháme odstát na papírové utěrce a promícháme s nasekanou petrželkou.

  • 10

    Cassoulet vyjmeme z trouby, promícháme a posypeme strouhankovou směsí.

Komentáře k receptu