Cassoulet
Suroviny
- 170 g Fazole bílé
- 150 g Klobása vepřová
- 120 g Slanina vepřová
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Kachní stehna
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Bageta
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 127 g
- Sodík 1132 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 162.2 mg
- Draslík 1300.7 mg
- Vláknina 25822 mg
- Vitamín A 25822 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnuté fazole vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 2 hodiny bobtnat.
-
2
V pánvi na olivovém oleji opékáme klobásky za občasného obracení asi 7 minut. Vyjmeme je a necháme stranou.
-
3
Do pánve vsypeme nadrobno nakrájenou slaninu, opečeme ji, vyjmeme a dáme ke klobáskám.
-
4
V pánvi zlehka smažíme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev asi 10 minut. Přidáme větší část rozdrceného česneku a ještě krátce osmahneme.
-
5
Očištěná a omytá kachní stehna ze všech stran propícháme, vložíme do kastrolu nebo pekáče a pečeme v troubě při 220 stupních Celsia asi 30 minut. Sádlo po pečení uchováme.
-
6
Do kastrolu navrstvíme polovinu fazolí, cibuli, mrkev, klobásy, slaninu a stehna. Přikryjeme zbylými fazolemi, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a opepříme.
-
7
Rajčatový protlak rozmícháme ve 450ml vody, vmícháme rajčata, víno a směs nalijeme na fazole.
-
8
Pokrm dusíme pod pokličkou v troubě při 140 stupních Celsia asi 3 hodiny. Podle potřeby podléváme trochou vody.
-
9
Střídku z bagety rozdrobíme, rozmixujeme se zbylým česnekem a osmažíme na 2 lžících vypečeného sádla dozlatova. Necháme odstát na papírové utěrce a promícháme s nasekanou petrželkou.
-
10
Cassoulet vyjmeme z trouby, promícháme a posypeme strouhankovou směsí.