Kysané zelí po srbsku
Suroviny
- 500 g Hovězí maso zadní
- 50 g Slanina vepřová
- 250 g Vepřové maso libové
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vepřové nožičky
- 1 ks Klobása uzená
- 1 ks Vepřová ouška
- 6 dl Voda pitná
- 1.5 kg Zelí kysané
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 913 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 53 g
- Sodík 819 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 283.3 mg
- Draslík 819.3 mg
- Vláknina 13152.2 mg
- Vitamín A 13152.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 118.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1269.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Omyté hovězí a uzené maso, klobásu, ouško a slaninu pokrájíme na kousky. Vepřovou nožičku očistíme, omyjeme a podélně přesekneme.
-
2
Kysané pokrájené zelí, pokud je velmi kyselé, propláchneme.
-
3
Cibuli, petrželovou a celerovou nať pokrájíme nadrobno. Vezmeme pekáč (nejlépe keramický), vymažeme ho sádlem a položíme
-
4
první vrstvu kysaného zelí. Na zelí poklademe cibuli, petrželovou a celerovou nať. Na každou stranu položíme polovinu vepřové nožičky a všechno pokrájené maso i s klobásou. Posolíme, opepříme, posypeme sladkou a pálivou paprikou. Vrstvu masa zakryjeme druhou polovinou kysaného zelí a přilijeme vodu, aby vše bylo ponořené.
-
5
Pekáč zakryjeme poklicí a ve vyhřáté troubě dusíme při 180 °C téměř 2 hodiny.
-
6
Občas se podíváme a pokud je potřeba, dolijeme troškou vody.