Smaženky z tresky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 46 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 1 g
- Sodík 34 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 20.6 mg
- Draslík 182.4 mg
- Vláknina 1137.3 mg
- Vitamín A 1137.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Solenou tresku rozlámeme na kusy a namočíme na 48 hodin do vody. V průběhu této doby vodu čtyřikrát vyměníme. Poté tresku ve vodě vaříme 20-25 minut. Vodu slijeme a tresku zbavíme kůže a kostí. Maso vidličkami rozmělníme na kousky.
-
2
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme a ve velké míse rozmačkáme.
-
3
Na pánvi zahřejeme lžíci oleje, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli a opékáme 5 minut doměkka. Poté vše vyjmeme na papírové utěrky.
-
4
Připravenou tresku, cibuli a česnek vmícháme do rozmačkaných brambor, přidáme nakrájenou petrželku, případně i nakrájené kapary. Vše důkladně opepříme a zamícháme. Vmícháme vejce, hmotu přikryjeme a na 30 minut vložíme do lednice. Podle chuti osolíme.
-
5
Na pánvi zahřejeme na 180-190 °C vysokou vrstvu oleje. Promíchanou bramborovou hmotu nabíráme lžící a tvoříme z ní kuličky, které 8 minut smažíme v rozpáleném oleji. Smažíme maximálně 6 kuliček najednou, aby se olej příliš neochladil.
-
6
Osmažené kuličky vyjmeme na papírové utěrky, kde se zbaví přebytečného tuku.