Husa nadívaná makarony
Suroviny
- 50 g Sýr Eidam cihla 45%
- 300 g Špagety, Makarony
- 200 g Hříbky čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Játra husí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.25 l Zakysaná smetana
- 1 dl Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 2 kg Husa domácí
- 2 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1307 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 105 g
- Sodík 1011 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 516.4 mg
- Draslík 1106.8 mg
- Vláknina 2781.3 mg
- Vitamín A 2781.3 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Husu očistíme, omyjeme a odřízneme končetiny. Husu vykostíme tak, že nám zůstane velký plát masa v celku, který z každé strany osolíme.
-
2
Kůži neodstraňujeme! Husí játra podusíme na másle a pokrájíme na kostičky.
-
3
V osolené vodě uvaříme do poloměkka makarony. Scedíme je a dáme do mísy. Přidáme k nim nastrouhaný sýr, rozpuštěné máslo, 2 syrová vejce, nakrájená husí játra, sůl a pepř. Nádivku dobře promícháme a rozložíme ji na plát masa. Všechny strany k sobě dobře přišijeme tak, aby nám nádivka neutekla - kůže zůstane navrchu.
-
4
Naplněnou husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ze všech stran do zlatohněda. V průběhu pečení husu otáčíme a poléváme výpekem. Když je husa upečená, vyndáme ji z pekáče, výpek slijeme, necháme chvíli vychladnout, pak z povrchu sejmeme husí tuk.
-
5
Připravíme hříbkovou omáčku.
-
6
Do hlubší menší pánve dáme rozehřát máslo a na něm krátce osmažíme očištěné pokrájené hříbky. Přilijeme k nim 1/2 dl vody, přidáme sůl a ještě je chvilku podusíme. Ve smetaně rozšleháme žloutky s hladkou moukou a smetanu přilijeme k hříbkům. Necháme krátce přejít varem a přidáme výpek z husy.
-
7
Z husí rolády odstraníme nitě, nakrájíme plátky, které servírujeme s hříbkovou omáčkou.
-
9