Spanakopittas
Suroviny
- 60 g Rýže loupaná
- 60 g Sýr Feta
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 250 g Máslo čerstvé
- 6 ks Cibule
- 0.25 ks Muškátový oříšek
- 40 ks Těsto filo
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- 4 polévková lžíce Oříšky piniové
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 67 g
- Sodík 175 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 80.1 mg
- Draslík 826 mg
- Vláknina 11735 mg
- Vitamín A 11735 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.6 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 72.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené jarní cibulky a opékáme asi 2 minuty. Do hrnce vložíme opláchnutý špenát a zahřejeme, dokud nezvadne. Vařečkou z něj vymačkáme nadbytečnou tekutinu, kterou vylijeme.
-
2
Do pánve přidáme připravený špenát, do měkka uvařenou rýži, pokrájené bylinky, na kostky rozkrájený sýr Fetta, nastrouhaný muškátový ořišek, černý a cayenský pepř. Vše důkladně promícháme.
-
3
Plátky těsta filo necháme položené na sobě a vykrájíme z nich 40 čtverců o straně 15 cm. Z osmi čtërců krájíme kruhy o průměru 10 cm.
-
4
Kulaté formy s odnímatelných dnem o průměru 10 cm vytřeme máslem, do každé vložíme čtverec těsta, potřeme máslem. Stejný postup opakujeme s dalšími sedmi čtverci. Těsto nezatlačujeme až do krajů forem.
-
5
Na těsto ve formách naneseme čtvrtinu připravené náplně. Navrch položíme kruh z těsta a potřeme máslem. Přebývající těsto přehneme přes horní okraj a potřeme máslem. Stejným způsobem připravíme i ostatní páje.
-
6
Pečeme 20 - 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení necháme 5 minut odstát a vyklopíme.