Spanakopittas

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Rýže loupaná
  • 60 g Sýr Feta
  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 6 ks Cibule
  • 0.25 ks Muškátový oříšek
  • 40 ks Těsto filo
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • 4 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 792 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 175 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 80.1 mg
  • Draslík 826 mg
  • Vláknina 11735 mg
  • Vitamín A 11735 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.6 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 72.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené jarní cibulky a opékáme asi 2 minuty. Do hrnce vložíme opláchnutý špenát a zahřejeme, dokud nezvadne. Vařečkou z něj vymačkáme nadbytečnou tekutinu, kterou vylijeme.

  • 2

    Do pánve přidáme připravený špenát, do měkka uvařenou rýži, pokrájené bylinky, na kostky rozkrájený sýr Fetta, nastrouhaný muškátový ořišek, černý a cayenský pepř. Vše důkladně promícháme.

  • 3

    Plátky těsta filo necháme položené na sobě a vykrájíme z nich 40 čtverců o straně 15 cm. Z osmi čtërců krájíme kruhy o průměru 10 cm.

  • 4

    Kulaté formy s odnímatelných dnem o průměru 10 cm vytřeme máslem, do každé vložíme čtverec těsta, potřeme máslem. Stejný postup opakujeme s dalšími sedmi čtverci. Těsto nezatlačujeme až do krajů forem.

  • 5

    Na těsto ve formách naneseme čtvrtinu připravené náplně. Navrch položíme kruh z těsta a potřeme máslem. Přebývající těsto přehneme přes horní okraj a potřeme máslem. Stejným způsobem připravíme i ostatní páje.

  • 6

    Pečeme 20 - 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení necháme 5 minut odstát a vyklopíme.

Komentáře k receptu