Rajčatová polévka s paprikami a koprem
Suroviny
- 5 g Kopr čerstvý
- 500 g Rajčata
- 2 krajíc Chléb italský
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 1 ks Cibule
- 2 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 15 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1546 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 5.4 mg
- Draslík 1271.8 mg
- Vláknina 16727.8 mg
- Vitamín A 16727.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 151.2 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme na čtvrtky a vložíme na pečicí plech. Přidáme na půlky rozkrojené papriky a rajčata, vždy řeznou stranou navrch, aby v nich zůstala šťáva. Vložíme do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 20–25 minut.
-
2
Jakmile začnou zelenině hnědnout okraje, přendáme ji do hrnce a přidáme 3 snítky svázaného kopru, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, zeleninový vývar, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Poté polévku pozvolna vaříme 25 minut. Po uvaření odstraníme z polévky kopr a ostatní suroviny propasírujeme nebo rozmixujeme.
-
3
Hrnec vypláchneme, vrátíme do něj polévku a opět ji zahřejeme. Přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř. Podáváme horkou, ozdobenou koprem. Vhodnou přílohou je středomořský chléb.