Sübäggli und suure Gummeli
Suroviny
- 6 g Muškátový oříšek
- 12 g Hřebíček
- 3 ks Bobkový list
- 3 l Voda pitná
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 kg Brambory
- 2 kg Vepřová kýta
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 52 g
- Sodík 607 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 190.8 mg
- Draslík 1882.1 mg
- Vláknina 7833.6 mg
- Vitamín A 7833.6 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzenou kýtu vaříme ve vodě asi 2 hodiny. Po vyjmutí ji na horní straně na kůži nařízneme na dvou místech, do takto vzniklých otvorů vložíme bobkový list a hřebíček a zapékáme ještě asi 1 hodinu v troubě.
-
2
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Mouku v hlubším hrnci opražíme na másle do světle hnědé barvy, zalijeme vývarem a rozmícháme dohladka. Pak přidáme bobkový list, hřebíček, nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Dochutíme muškátovým oříškem a přelijeme smetanou rozmíchanou s trochou octa.
-
3
Bobkový list a hřebíček vyjmeme, brambory posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s uzenou kýtou.