Velikonoční polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Špenát listový čerstvý
  • 2 krajíc Chléb celozrnný pšenično-žitný
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Celer bulvový
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 3 polévková lžíce Mangold
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Pažitka
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 199 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 146 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 72.9 mg
  • Draslík 538.7 mg
  • Vláknina 10716.7 mg
  • Vitamín A 10716.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.6 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou zeleninu (mrkev, celer a pórek) nakrájíme nahrubo a dáme vařit do vody. Chléb (asi 2 krajíčky) nakrájíme na kostičky a na dvou lžících másla osmažíme dozlatova.

  • 2

    Mezitím si připravíme světlou jíšku z másla a mouky – tu pak zalijeme prolisovaným (rozmixovaným) zeleninovým vývarem a povaříme.

  • 3

    Omytý špenát, mangold a hlávkový salát nakrájíme na nudličky, česnek utřeme, cibuli, pažitku a petrželku nakrájíme nadrobno a vše přidáme do polévky. Polévku dokořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

  • 4

    Nakonec polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně – polévku ještě zahřejeme, ale již nevaříme.

  • 5

    Podáváme s chlebovými kostičkami, které nasypeme do polévky nakonec, aby se nerozmočily.

Komentáře k receptu