Velikonoční polévka
Suroviny
- 60 g Špenát listový čerstvý
- 2 krajíc Chléb celozrnný pšenično-žitný
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Mangold
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 67 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 72.9 mg
- Draslík 538.7 mg
- Vláknina 10716.7 mg
- Vitamín A 10716.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.6 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou zeleninu (mrkev, celer a pórek) nakrájíme nahrubo a dáme vařit do vody. Chléb (asi 2 krajíčky) nakrájíme na kostičky a na dvou lžících másla osmažíme dozlatova.
-
2
Mezitím si připravíme světlou jíšku z másla a mouky – tu pak zalijeme prolisovaným (rozmixovaným) zeleninovým vývarem a povaříme.
-
3
Omytý špenát, mangold a hlávkový salát nakrájíme na nudličky, česnek utřeme, cibuli, pažitku a petrželku nakrájíme nadrobno a vše přidáme do polévky. Polévku dokořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
4
Nakonec polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně – polévku ještě zahřejeme, ale již nevaříme.
-
5
Podáváme s chlebovými kostičkami, které nasypeme do polévky nakonec, aby se nerozmočily.