Mořský jazyk s čerstvým fenyklem
Suroviny
- 600 g Mořský jazyk
- 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
- 125 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Kardamom
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 šálek Tapenáda se zelenými olivami
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 15 g
- Sodík 803 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 72 mg
- Draslík 1119.4 mg
- Vláknina 11799.8 mg
- Vitamín A 11799.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím odřízneme z fenyklu stonky a 2 lžíce výhonků s lístky dáme vedle. Fenykl potom svisle rozpůlíme, vyřízneme jádro a zbylý fenykl nakrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci svaříme 250 ml vody, vložíme do ní fenykl, nadrobno nakrájenou šalotku, cibuli a 1 špetku mletého kardamomu. Dáme navrch poklici a vaříme zeleninu doměkka asi 15 minut.
-
3
Když se nám vaří zelenina, osušíme rybí filety a potřeme je z obou stran tapenádou.
-
4
Do pekáče nalijeme suché bílé víno (můžeme i vermut), položíme do něj filety a pokapeme je olejem. Na vařiči přivedeme vermut k varu a pekáč hned dáme asi na 15 minut do trouby.
-
5
Uvařenou a scezenou zeleninu rozmixujeme v mixéru na hladké pyré, které dosolíme, dopepříme a vmícháme 1/2 lžíce tymiánu.
-
6
Nasucho opečeme krajíce chleba.
-
7
Jakmile jsou filety hotové, dáme je na talíř a šťávu z pekáče povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí.
-
8
Topinky položíme na talíř, potřeme je fenyklovým pyré a navrch dáme rybí filety. Poté ještě filety polijeme uvařenou omáčkou a posypeme tymiánem a výhonky fenyklu. Servírujeme ihned.