Ryba na páře v banánovém listu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Banánové listy
  • 400 g Chňapal červený
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 hrst Bazalka
  • 3 polévková lžíce Kokosová smetana
  • 1 polévková lžíce Omáčka rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 135 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 186 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 29.9 mg
  • Draslík 302.1 mg
  • Vláknina 579 mg
  • Vitamín A 579 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme banánové listy. Musíme je změkčit, aby nepraskaly a netrhaly se. Vložíme je na 10-20 minut do trouby a blanšírujeme. Z 12 banánových listů připravíme 12 koleček o průměru asi 15 cm. Položíme na sebe 2 kolečka. Jedno s žílami podélně a druhé s žílami svisle. Vytvoříme první sklad maximálně 4 cm od okraje a propíchneme jej ostrým párátkem. Totéž zopakujeme na protější straně a ještě ve 2 dalších bodech, takže vzniknou 4 rohy. Dno zploštíme. Totéž zopakujeme s dalšími kolečky z listů, takže máme 6 čtverhranných mističek. Na dno každé mističky položíme několik bazalkových listů a asi ze 3/4 naplníme rybí směsí zhotovenou ze všech přísad (vyjma smetany, kaffirových listů a chilli papričky).

  • 2

    Do pánve WOK nalijeme vodu asi do 1/2 pánve a přivedeme na prudkém ohni k varu. Mističky z banánových listů naskládáme na talíř, který budeme moci postavit na mřížku z tradičního bambusového pařáku, jenž je umístěn nad hladinou vody v pánvi.(Pokud máme perforovaný tácek na napařování, nemusíme mít talíř.) Pozor na popálení ruky. Zmírníme plamen na minimum a necháme zvolna vřít. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit v páře asi 15-20 minut. Po 10 minutách zkontrolujeme, je-li v pánvi dost vody.

  • 3

    Až bude náplň v mističkách uvařená, trochu se nafoukne. V tu chvíli vypneme hořák a opatrně mističky přendáme na talíř, na kterém je budeme podávat. Lžičkou je zakapeme kokosovou smetanou a posypeme je na proužky nakrájenými kaffirovými listy a chilli papričkami zbavenými jader a nakrájenými na kolečka.

Komentáře k receptu