Bramborový nákyp se špenátem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 13 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 159.2 mg
- Draslík 1180.1 mg
- Vláknina 17519.4 mg
- Vitamín A 17519.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, překrojíme na půlky, vaříme v tlakovém hrnci cca 7 minut, poté slijeme, necháme odpařit a prolisujeme.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobno, česnek prolisujeme. V hrnci zahřejeme 20 g másla, cibuli na něm podusíme.
-
3
Potom přidáme rozmražený špenát, česnek, majoránku, sůl, muškátový oříšek, vodu a za stálého míchání dusíme směs přibližně 5 minut.
-
4
Žloutky se špenátem vmícháme do brambor, dle potřeby dochutíme. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do nákypu.
-
5
Formu na pečení vymažeme máslem a dáme do ní bramborovou směs. Zbylé máslo nakrájíme na vločky a dáme na povrch nákypu.
-
6
Nákyp dáme do předehřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 6 minut. Podáváme ve formě.