Polský boršč se smetanou
Suroviny
- 700 g Brambory
- 30 g Celer bulvový
- 33 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 67 g Mrkev kořen
- 200 g Slanina vepřová
- 20 g Ocet kvasný lihový
- 10 g Sůl
- 0.1 g Bobkový list
- 10 g Kopr čerstvý
- 0.7 g Nové koření celé
- 333 g Červená řepa
- 67 g Petržel kořen
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1200 ml Vývar z hovězích kostí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1014 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 27.6 mg
- Draslík 972.1 mg
- Vláknina 6591.7 mg
- Vitamín A 6591.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar z hovězích kostí převaříme.
-
2
Do mírně vroucího vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na malé kousky nakrájenou červenou řepu, očištěnou mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list a ocet. Vše povaříme nejméně 20 minut.
-
3
Smetanu promícháme s prosátou moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dochutíme solí.
-
4
Brambory opláchneme a uvaříme, slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme částečně roztavit.
-
5
Polévku scedíme.
-
6
Jednotlivé porce boršče podáváme v šálcích, vařené brambory podáváme na dezertním talířku, přelité rozpuštěnou slaninou a sypané omytou, jemně nakrájenou pažitkou nebo koprem.