Francouzská polévka
Suroviny
- 300 g Brambory
- 300 g Hrášek
- 200 g Květák
- 50 g Sádlo škvařené
- 1500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kedlubna
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 0.5 ks Petržel - nať
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Hovězí maso přední
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 787 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 377 g
- Sodík 640 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 167.1 mg
- Draslík 2257.4 mg
- Vláknina 34296 mg
- Vitamín A 34296 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nasekáme, květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Pórek očistíme a nakrájíme na plátky. Mrkev, brambory celer a kedluben oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Maso omyjeme, do tlakového hrnce dáme vodu, osolíme, přidáme maso s kostí, cibuli, asi polovinu celeru, bobkový list a čtvrtinu mrkve nakrájenou na kostičky. Vaříme asi 25 minut.
-
3
V kastrolu rozpálíme sádlo a podusíme na něm zbylou zeleninu, zalijeme vývarem z tlakového hrnce a přidáme hrášek. Osolíme, opepříme a vaříme zakryté asi 10 minut na mírném ohni.
-
4
Maso vykostíme, nakrájíme na kostičky a spolu s nasekanou petrželkou dáme do polévky. Ihned podáváme.
-
5