Květáková polévka s jogurtem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 18 g
- Sodík 125 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 24.8 mg
- Draslík 567.6 mg
- Vláknina 8617.7 mg
- Vitamín A 8617.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.8 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 399.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, zakryjeme a vaříme 8-10 minut do změknutí. Scedíme a vodu si uchováme.
-
2
Ve stejném hrnci rozehřejeme máslo a 1-2 minuty na něm opékáme mandlové lupínky. Vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku zpěníme nasekanou cibuli a dusíme 5 minut doměkka.
-
3
Přidáme mouku, sůl, muškátový oříšek a promícháme. Přidáme vodu z květáku a vaříme, až je polévka hladká. Odstavíme, přidáme květák, smetanový jogurt a rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
4
Vmícháme mléko a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme nasekanou petrželkou, mandlovými lupínky a ihned podáváme.