Hvězdné galetky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 20 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 52.1 mg
- Draslík 8.7 mg
- Vláknina 1997.4 mg
- Vitamín A 1997.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polovinu ztuhlého máslo promícháme s moukou na drobenku, přidáme sůl, studenou vodu a citrónovou šťávu. Hněteme tak dlouho až je těsto spojeno v hladkou hmotu. Dáme do chladu.
-
2
Vyválíme plát, zbylé tuhé máslo nakrájíme na tenké plátky a polovinu rozložíme na dvě třetiny těsta. Volnou třetinu těsta přehneme přes tu s máslem na přeloženou část tak, že nám vznikne menší obdelník ze tří vrstev těsta, proložený máslem.
-
3
Rozválíme ho na původní velikost, poklademe zbytkem másla a znovu stejně poskládáme. Obdelník zabalíme a dáme do chladu asi na 20 minut, potom opět rozválíme a přeložíme po delší straně a kratší straně na poloviny. Zabalíme a dáme na hodinu do chladu. Těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme obdelník cca 3-4 mm silný.
-
4
První plát potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oběma cukry, přiklopíme druhým plátem.
-
5
Z těsta vykrájíme hvězdičky, přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a nožem nebo menším tvořítkem vytlačíme na povrchu každé hvězdičky obrys hvězdičky. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.