Středomořský těstovinový salát
Suroviny
- 500 g Špagety, Makarony
- 150 g Rajčata sušená sterilovaná
- 50 ml Olej rostlinný
- 3 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olivy černé
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 24 g
- Sodík 215 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 112 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1039.7 mg
- Vláknina 16919.8 mg
- Vitamín A 16919.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na marinádu smícháme olej, sůl, pepř, nakrájené stroužky česneku a snítku rozmarýnu. Cuketu omyjeme, stopku odřízneme a pokrájíme na plátky asi půl centimetru silné. Sušená rajčata rozkrájíme na proužky, spolu s cuketami vložíme do marinády. Promícháme a necháme marinovat, nejlépe přes noc.
-
2
Těstoviny uvaříme do měkka, slijeme a necháme vychladnout. Zeleninu vyjmeme z marinády, necháme okapat, vsypeme k těstovinám. Olivy a jarní cibulky pokrájíme na kolečka, přidáme do salátu.
-
3
Z octa, oleje, dvou lžic marinády, soli a pepře připravíme zálivku, přelijeme jí salát. Necháme odležet minimálně 30 minut v chladu.