Šunková gougere
Suroviny
- 60 g Houby čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Sýr Eidam cihla 40%
- 100 g Šunka dušená
- 140 ml Voda pitná
- 140 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 398 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 30 g
- Sodík 270 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 177.8 mg
- Draslík 135.7 mg
- Vláknina 2174.1 mg
- Vitamín A 2174.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do menšího hrnce dáme vodu a nakrájené máslo, pomalu přivedeme k varu, zvýšíme teplotu a necháme 30 sekund projít varem. Odstavíme a přisypeme mouku se solí. Rychle mícháme, až se směs přestane přichytávat na stěny hrnce. Přendáme na talíř a necháme zchladnout.
-
2
Náplň připravíme tak, že v malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme 2 minuty, směs zežloutne. Pomalu přiléváme vývar, směs bude hladká. Okořeníme nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Přidáme na plátky nakrájené houby a šunku, odstavíme.
-
3
Těsto dochutíme solí a hořčicí, vrátíme do hrnce. Postupně zašleháváme vejce - můžeme použít mixér. Těsto musí být hladké a držet tvar. Nakonec přidáme na kostičky nakrájený sýr.
-
4
Těsto rozložíme do velké zapékací mísy nebo do šesti malých zapékacích misek. Vtlačujeme kolem okraje, ve středu nám tak vznikne prohlubeň. Naplníme směsí, posypeme směsí sýra a strouhanky. Pečeme, dokud těsto nenaběhne a nezhnědne.
-
5
Ined podáváme jako předkrm nebo jako hlavní chod se salátem.