Žemlovka jablková

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 1200 g Žemle tuková
  • 3 g Skořice mletá
  • 180 g Vejce slepičí
  • 15 g Sůl
  • 1500 g Jablka
  • 60 g Hrozinky
  • 180 g Cukr krupice
  • 300 g Tuk
  • 150 g Cukr moučkový
  • 30 g Cukr vanilka
  • 900 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 941 kcal
  • Sacharidy 138 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 654 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 113.6 mg
  • Draslík 231.6 mg
  • Vláknina 6462.6 mg
  • Vitamín A 6462.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.

  • 2

    Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.

  • 3

    Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.

  • 4

    Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.

  • 5

    Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.

Komentáře k receptu