Žemlovka jablková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 941 kcal
- Sacharidy 138 g
- Tuky 37 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 113.6 mg
- Draslík 231.6 mg
- Vláknina 6462.6 mg
- Vitamín A 6462.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.
-
2
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.
-
3
Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
-
4
Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.
-
5
Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.