Květák v sýrové omáčce

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 372 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 279 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 65.8 mg
  • Draslík 755.8 mg
  • Vláknina 10293.9 mg
  • Vitamín A 10293.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý květák rozebereme na růžičky, vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, smetanou a trochou vývaru z květáku. Rozšleháme a dobře povaříme.

  • 3

    Přidáme část nastrouhaného sýru a necháme jej roztavit. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.

  • 4

    Uvařený květák upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme zbylým sýrem.

Komentáře k receptu