Slovenský velikonoční mazanec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 16 g
- Sodík 163 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 151.5 mg
- Draslík 199.5 mg
- Vláknina 4309.7 mg
- Vitamín A 4309.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
-
2
Máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, kvásek a zbylé vlažné mléko. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme hrozinky. Vytvarujeme bochník a necháme jej vykynout.
-
3
Vykynuté těsto vložíme na vymaštěný plech. Povrch bochníku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
-
4
Mazanec upečeme ve středně vyhřáté troubě.