Slovenský velikonoční mazanec

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 35 g Droždí
  • 120 g Cukr moučkový
  • 50 g Mandle plátky
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 408 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 163 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 151.5 mg
  • Draslík 199.5 mg
  • Vláknina 4309.7 mg
  • Vitamín A 4309.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.

  • 2

    Máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, kvásek a zbylé vlažné mléko. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme hrozinky. Vytvarujeme bochník a necháme jej vykynout.

  • 3

    Vykynuté těsto vložíme na vymaštěný plech. Povrch bochníku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

  • 4

    Mazanec upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Komentáře k receptu