Český knedlík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 7 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 191.4 mg
- Draslík 16.4 mg
- Vláknina 4800 mg
- Vitamín A 4800 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmícháme žloutky v mléce a sodovce. Vlijeme do připravené mouky, osolíme a vypracujeme řidší těsto, které později zhoustne. Těsto necháme asi půl hodiny odpočinout.
-
2
Potom přidáme na kostičky nakrájené žemle (nejlépe starší nebo mírně zatvrdlé), promícháme a těsto rozdělíme na 3 díly.
-
3
Každý díl si položíme na moukou vysypané prkénko a vytvoříme podlouhlý knedlík. Knedlíky sesuneme z prkénka do vroucí osolené vody.
-
4
Vaříme je přiklopené a po chvilce var zmírníme. Knedlíky opatrně odddělíme ode dna.
-
5
Po 15 minutách varu je ve vodě obrátíme. Vaříme je celkem asi 25-30 minut.
-
6
Nakrájené žemle můžeme také osmažit na másle a vychladlé je přidat do těsta.