Grilované kuře s lilkem a cuketou
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 200 g Tvaroh jemný
- 20 g Kopr čerstvý
- 1200 g Kuře
- 150 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Med včelí
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Koření grilovací
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Hořčice
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1106 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 93 g
- Sodík 370 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 200 mg
- Draslík 991 mg
- Vláknina 7970.8 mg
- Vitamín A 7970.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
U kuřete prořízneme prsní kost a rozdělíme ho na poloviny a rozložíme na plech.
-
2
Z hořčice, prolisovaného česneku, rajského protlaku, medu, oleje, másla, grilovacího koření, soli, cukru a pálivé papriky rozmícháme v misce marinádu, kterou potřeme rozporcované kuře. Necháme alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. Než ho budeme grilovat, necháme kuře půl hodiny na pokojové teplotě. Grilujeme tak, aby byla ze všech stran rovnoměrně propečená.
-
3
Brambory si předvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak je nakrájíme na asi 1 centimetr silné plátky. Cuketu a lilek omyjeme a pokrájíme na asi 1 centimetr silné plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na klínky. Potřeme zbytkem marinády a také grilujeme.
-
4
V misce si připravíme ochucený tvaroh: utřeme česnek a promícháme ho se solí, pepřem a nadrobno nasekaným koprem a vložíme k tvarohu a promísíme. Rajčata rozkrájíme na čtvrtky a lehce zakapeme citronovou šťávou. Osolíme a zakapeme ještě olivovým olejem. Nakonec posypeme nadrobno nasekanou šalotkou.
-
5
Ochucený tvaroh a rajčata servírujeme ke grilovanému kuřeti a zelenině.