Koláč plněný krabím masem
Suroviny
- 300 g Krab
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Potočnice
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 23 g
- Sodík 244 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 264.5 mg
- Draslík 190.4 mg
- Vláknina 1221.5 mg
- Vitamín A 1221.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku se špetkou soli, zapracujeme máslo nakrájené na kostičky a studenou vodu. Vypracujeme hladké těsto, z kterého rozválíme placku tak velkou, aby mírně přesahovalo okraj formy.
-
2
K pečení koláče potřebujeme formu s vlnitým okrajem a odnímatelným dnem. Formu vymažeme tukem, vyložíme ji těstem a pečlivě upravíme okraje. Na těsto položíme pečící papír, ten poklademe keramickými kuličkami a koláč pod fólií necháme v chladničce půl hodiny odpočinout. Poté koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C deset minut, poté odstraníme papír i kuličky a koláč pečeme ještě dalších pět minut.
-
3
V mezičase si připravíme omáčku. V míse rozšleháme mléko s vejci a žloutky. V hlubším rendlíku zahříváme smetanu k varu, poté sundáme z plamene a zašleháme do ní mléčnou směs. Přimícháme špetku pepře, půl lžičky soli a ustrouhaný muškátový oříšek.
-
4
Hotový koláč poklademe kousky kraba, posekanou potočnicí a pažitkou a zalijeme připravenou smetanovou omáčkou. Na omáčku nasypeme nastrouhaný sýr. V troubě předehřáté na 160°C pečeme koláč zhruba čtyřicet minut.
-
5
Mírně zchladlý koláč nakrájíme na výseče a hned podáváme.