Chleba z melasy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Melasa
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 261 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 497 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 39.7 mg
  • Draslík 99.9 mg
  • Vláknina 3294.3 mg
  • Vitamín A 3294.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vymažeme 2 menší chlebíčkové formy tukem.

  • 2

    V misce necháme rozpustit droždí se 4 lžícemi vlažné vody. V míse umícháme maizenu, melasu, změklé máslo, vroucí vodu a polovinu mouky a řádně promícháme. Poté přimícháme rozšlehané vejce, zbývající mouku se solí. Pokud se těsto při zpracovávání nepřestává lepit, přidáme trochu mouky. Poté na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny.

  • 3

    Z vykynutého těsta uděláme 2 šišky, vložíme do forem a necháme ještě asi 1 1/2 hodiny kynout (dokud těsto nevyběhne až nad okraj formy). Troubu předehřejeme na 190°C a chleby pečeme asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.

Komentáře k receptu