Chleba z melasy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 261 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 8 g
- Sodík 497 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 39.7 mg
- Draslík 99.9 mg
- Vláknina 3294.3 mg
- Vitamín A 3294.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vymažeme 2 menší chlebíčkové formy tukem.
-
2
V misce necháme rozpustit droždí se 4 lžícemi vlažné vody. V míse umícháme maizenu, melasu, změklé máslo, vroucí vodu a polovinu mouky a řádně promícháme. Poté přimícháme rozšlehané vejce, zbývající mouku se solí. Pokud se těsto při zpracovávání nepřestává lepit, přidáme trochu mouky. Poté na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny.
-
3
Z vykynutého těsta uděláme 2 šišky, vložíme do forem a necháme ještě asi 1 1/2 hodiny kynout (dokud těsto nevyběhne až nad okraj formy). Troubu předehřejeme na 190°C a chleby pečeme asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.