Polévka fazolová se slaninou a česnekem
Suroviny
- 225 g Slanina vepřová
- 200 g Rajčata
- 400 g Fazole bílé
- 100 g Sýr Čedar
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 7 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 857 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 128 g
- Sodík 1503 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 67.7 mg
- Draslík 553.1 mg
- Vláknina 7948.3 mg
- Vitamín A 7948.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rozpálené pánve vložíme dva plátky pokrájené slaniny a smažíme 4 minuty, dokud slanina nepustí tuk a nepropeče se. Poté dáme na talíř a necháme vychladnout.
-
2
Do velkého hrnce dáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli a olej. Smažíme 4 minuty. Nakrájíme zbývající slaninu a s česnekem ji přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou a vaříme 2 minuty. Přidáme nakrájená rajčata, vývar, uvařené fazole, tymián a rajčatový protlak. Zakryjeme pokličkou a vaříme 8 minut. Dle chuti osolíme, opepříme a servírujeme. Každou porci posypeme křupavou slaninou a strouhaným sýrem.