Špaldovo-žitný kvasový chléb se semínky
Suroviny
- 150 g Mouka žitná celozrnná
- 400 g Mouka špaldová celozrnná
- 3.5 g Droždí sušené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 1 kávová lžička Slunečnice - semena
- 1 kávová lžička Lněné semínko
- 3.7 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 5 g
- Sodík 200 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 235.3 mg
- Vláknina 14603.8 mg
- Vitamín A 14603.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme celozrnnou špaldovou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
Pět minut před koncem cyklu hnětení do těsta přidáme směs semínek. Nškteré přístroje nás na přidání surovin upozorní zvokovým signálem.
-
5
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.