Orzo se špenátem a bylinkami
Suroviny
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 250 g Těstoviny vařené (průměr)
- 20 g Koriandr čerstvý
- 60 g Sýr Feta
- 150 g Roketa
- 20 g Petržel kudrnka
- 2 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 ks Citrony
- 1 ks Čekanka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 174 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 7 g
- Sodík 514 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 25.7 mg
- Draslík 599.5 mg
- Vláknina 8410.8 mg
- Vitamín A 8410.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a uvaříme v ní těstoviny. Vaříme je podle návodu na obalu, většinou tak 8-10 minut. Těstoviny musí být měkké, ale pevné.
-
2
Do mísy se studenou vodou vložíme 12 kostek ledu. Ze špenátu odstraníme tuhé stonky a listy důkladně opláchneme. Nahrubo nakrájíme roketu, koriandr, petrželku a zelené části cibulek.
-
3
V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme připravené bylinky a zeleninu a vaříme 15 vteřin. Poté slijeme a prudce ochladíme ve vodě s ledem, aby bylinky se zeleninou neztratily zelenou barvu. Poté, co vše vychladne, vymačkáme z nich nadbytečnou vodu a vše rozmixujeme v mixéru.
-
4
Přidáme panenský olivový olej a olivový olej a opět důkladně mixujeme, dokud se vše nepromíchá. Směs vmícháme do uvařených těstovin a podle chuti osolíme a opepříme.
-
5
Talíře nazdobíme listy čekanky radicchio, na které navršíme těstoviny. Podle chuti můžeme posypat nastrouhaným sýrem feta a ozdobit stroužky citronu. Lze podávat horké nebo vychladlé na pokojovou teplotu.