Knedlíčky z mletého masa s dipem z meruněk
Suroviny
- 500 g Hovězí maso mleté
- 40 g Cukr krupice
- 315 g Meruňky
- 10 g Paprika mletá sladká
- 10 g Pepř černý mletý
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 40 ml Ocet ze šampaňského - Balsamic
- 250 ml Voda pitná
- 40 ml Brandy peach
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 0.07 l Olej stolní
- 1 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
- 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 512 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 26 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 148.6 mg
- Draslík 789.1 mg
- Vláknina 7231.7 mg
- Vitamín A 7231.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Meruňky nakrájené na kostičky naložíme na 1 hodinu do brandy. Do velké mísy dáme mleté maso, přidáme jemně nakrájenou cibuli, chléb nakrájený na malé kousíčky, který jsme si již předem zvlhčili s trochou vody, přidáme trochu mleté skořice se špetkou muškátového oříšku, mletou papriku, sůl, pepř a celé vejce. Tuto směs prohněteme rukama do jemné struktury a přikrytou vložíme na 1 hodinu uležet do ledničky.
-
2
Z vrchovaté lžičky této směsi vytvarujeme knedlíček, do kterého prstem vytlačíme hluboký důlek. Do tohoto důlku vložíme směs naložených meruněk a knedlíček opět uzavřeme. Takto připravené knedlíčky vyskládáme na tác, přikryjeme fólií a opět dáme na 1/2 hodiny uležet do lednice.
-
3
V pánvi rozehřejeme vysokou vrstvu oleje a masové knedlíčky osmahneme ze všech stran a necháme je po osmažení okapat na ubrousku.
-
4
Připravené knedlíčky naskládáme na předehřátý talíř, doprostřed mezi knedlíčky kápneme dip a po stranách přiložíme párátka, která použijeme místo příboru.
-
5
Meruňkový dip si připravíme v kastrůlku, do kterého vložíme nakrájené meruňky na malé kousíčky, zbytek vody a meruňky naložené v brandy. Tuto směs přivedeme k varu a na mírném stupni povaříme 15 minut, dokud nebudeme mít vše měkké. Poté vmícháme cukr, ocet a omáčku teriyaki a společně vaříme další 2 minuty. Směs rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemné sítko, vmícháme zázvorovou šťávu (odebereme ji z nakládaného zázvoru nebo vylisujeme kousek čerstvého zázvoru) a podáváme společně s masovými knedlíčky.