Krůtí stehna dušená na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 50 ml Olej olivový
  • 500 ml Víno červené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Tymián čerstvý
  • 4 ks Krůtí stehna
  • 2 ks Rozmarýn čerstvý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar drůbeží
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 999 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 1114 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 183.5 mg
  • Draslík 1399.2 mg
  • Vláknina 16051.2 mg
  • Vitamín A 16051.2 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 86.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na osminky.

  • 2

    Pomerančovou a citronovou kůru nastrouháme.

  • 3

    Petrželovou nať drobně nasekáme.

  • 4

    Změklé máslo rozmícháme s hladkou moukou.

  • 5

    Stehna opláchneme, vykostíme, zbavíme šlach a kůže (z toho připravíme vývar). Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran osmažíme dozlatova. Poté maso přeložíme do mísy.

  • 6

    Ve výpeku opečeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli a česnek, restujeme. Po 10 minutách vmícháme rajčatový protlak, chvilku zarestujeme, vmícháme víno, přidáme koření, bylinky, pečlivě promícháme a provaříme. Do omáčky přidáme orestované maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Pod poklicí chvíli vaříme, poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny.

  • 7

    Upečené maso vyjmeme, do omáčky zašleháme připravené máslo, přimícháme citronovou a pomerančovou kůru a asi 15 minut za častého míchání povaříme. Následně omáčku propasírujeme, přidáme maso a necháme přejít varem.

  • 8

    Před podáváním přidáme petrželovou nať.

Komentáře k receptu