Krůtí stehna dušená na víně
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 50 ml Olej olivový
- 500 ml Víno červené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 ks Tymián čerstvý
- 4 ks Krůtí stehna
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 999 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1114 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 183.5 mg
- Draslík 1399.2 mg
- Vláknina 16051.2 mg
- Vitamín A 16051.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na osminky.
-
2
Pomerančovou a citronovou kůru nastrouháme.
-
3
Petrželovou nať drobně nasekáme.
-
4
Změklé máslo rozmícháme s hladkou moukou.
-
5
Stehna opláchneme, vykostíme, zbavíme šlach a kůže (z toho připravíme vývar). Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran osmažíme dozlatova. Poté maso přeložíme do mísy.
-
6
Ve výpeku opečeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli a česnek, restujeme. Po 10 minutách vmícháme rajčatový protlak, chvilku zarestujeme, vmícháme víno, přidáme koření, bylinky, pečlivě promícháme a provaříme. Do omáčky přidáme orestované maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Pod poklicí chvíli vaříme, poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny.
-
7
Upečené maso vyjmeme, do omáčky zašleháme připravené máslo, přimícháme citronovou a pomerančovou kůru a asi 15 minut za častého míchání povaříme. Následně omáčku propasírujeme, přidáme maso a necháme přejít varem.
-
8
Před podáváním přidáme petrželovou nať.