Špenátové zapečená vejce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 80 ml Olej slunečnicový
  • 3.2 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 l Voda pitná
  • 4 dl Mléko polotučné
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 524 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 551 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 615.4 mg
  • Draslík 489.6 mg
  • Vláknina 2988.6 mg
  • Vitamín A 2988.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 8.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenát očistíme, několikrát propereme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Do vroucí osolené vody v hrnci vložíme nakrájený špenát, přivedeme k varu, scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    Do vařící osolené vody opatrně vyklepneme vejce, snížíme oheň, povaříme 2 - 3 minuty. Potom je vybereme děrovanou vařečkou a necháme okapat.

  • 3

    Olej rozehřejeme v pánvi, vsypeme mouku, připravíme jíšku. Osolíme, opepříme, zalijeme mlékem, smetanou a za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí omáčky. Necháme mírně vychladnout a všleháme žloutky.

  • 4

    Zapékací mísu vymažeme olejem, naskládáme na dno mísy okapaný špenát, na něj vedle sebe klademe vařená vejce a vše zalijeme připravenou omáčkou. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme na 15 minut do horké trouby a pečeme do růžova.

Komentáře k receptu