Lasagne bezlepkové

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Játra kuřecí
  • 50 g Sýr sójový - Tofu
  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Petržel - nať
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 55 g Šunka parmská
  • 90 g Mouka bezlepková
  • 30 g Mouka bezlepková
  • 45 g Margarín
  • 300 g Hovězí maso mleté
  • 100 g Špagety
  • 450 ml Mléko sójové
  • 150 ml Víno bílé
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.75 kávová lžička Xantanová guma
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Hřebíček
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.04 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Smetana sójová
  • 2 polévková lžíce Smetana sójová
  • 2 polévková lžíce Pyré rajčatové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 596 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 681 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 194.2 mg
  • Draslík 867.1 mg
  • Vláknina 7923.1 mg
  • Vitamín A 7923.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 457.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na válu smícháme mouku s xanthanovou gumou a solí. Přidáme vejce a olej, zapracujeme. Vytvoříme tužší těsto, které rozválíme do hladka. Zabalíme do potravinářské fólie, ponecháme 30 minut odpočinout, poté rozválíme do šesti plátů o velikosti asi 15 x 7,5 centimetru. Tyto pláty ještě rozválíme a necháme zaschnout na válu.

  • 3

    Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]: do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme na olej, 2 minuty smažíme do zlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno rozsekaný česnek, smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou.

  • 4

    Zbytek oleje zahřejeme, vložíme mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky, přidáme omytá a na kousky pokrájená kuřecí játra. Osmahneme, přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky rozkrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek.

  • 5

    Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Poté vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut.

  • 6

    Podle návodu na obalu si uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským Parmezánem.

  • 8

    Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: do kastrolu vlijeme sójové mléko, přidáme oloupanou cibuli (napíchanou hřebíčky), kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, následně ji odebereme, mléko přecedíme.

  • 9

    Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.

  • 10

    Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.

  • 11

    Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.

  • 13

    Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragů. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Poté vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme, vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragů, navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem Tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut.

Komentáře k receptu