Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Jáhly - loupané proso
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr skořicový
  • 500 g Meruňky
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 904 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 229 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 511.9 mg
  • Draslík 705.7 mg
  • Vláknina 17972.2 mg
  • Vitamín A 17972.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 406.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly vsypeme do síta, propláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme jáhly do vhodného hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 8-10 minut. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme, na mírném ohni povaříme dalších 10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.

  • 2

    Žloutky v misce smícháme s vanilkovým cukrem, medem, skořicovým a krupicovým cukrem na světlou pěnu. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlých jáhel a promícháme.

  • 3

    Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme moukou a roztáhneme do ní půlku připravené jáhlové směsi. Na směs naskládáme půlky vypeckovaných meruněk a rozložíme na ně zbylou jáhlovou směs. Povrch posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh. Vytáhneme po 30 minutách zapékací mísu z trouby. Rychle na povrch rozložíme ušlehaný tuhý sníh a ihned opět vrátíme do horké trouby. Pokračujeme v pečení, při stejně teplotě dalších 10-15 minut.

  • 4

    Po upečení vytáhneme zapékací misu z trouby, nákyp necháme mírně vychladnout a odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme.

Komentáře k receptu