Maková roláda s tvarohem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 40 g Cukr vanilka
- 50 g Mák mletý
- 7 g Kypřicí prášek do pečiva
- 150 g Cukr moučkový
- 70 g Džem pomerančový
- 250 g Tvaroh měkký
- 50 g Rozinky tmavé
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 409 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 13 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 92.2 mg
- Draslík 97.8 mg
- Vláknina 4428 mg
- Vitamín A 4428 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílků, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme citronovou kůru a prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem. Nakonec přimícháme mák a zlehka promícháme.
-
2
Plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při teplotě 200°C pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu. Utěrku posypeme moukou a korpus na ni položíme papírem nahoru. Necháme vychladnout a opatrně sundáme papír.
-
3
Příprava tvarohové náplně: máslo nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přisypeme 80 g cukru, vanilkový cukr a spolu dobře rozšleháme. Po částech přidáváme tvaroh. Nakonec přidáme rozinky a vařečkou promícháme.
-
4
Vychladlý korpus potřeme džemem, potom tvarohovou náplní. Pomocí utěrky korpus stočíme do rolády, povrch rolády posypeme zbylým moučkovým cukrem. Ihned vložíme do lednice nejméně na 30 minut. Potom krájíme na úhledná kolečka.