Sladové housky s rozinkami
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Rozinky tmavé
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2.4 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Sladový extrakt
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 6 g
- Sodík 101 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 5.5 mg
- Draslík 18.6 mg
- Vláknina 403.5 mg
- Vitamín A 403.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme máslo, slad, třtinový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím. Do jednoho rohu pečicí nádoby vsypeme sušené mléko.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme rozinky. Některé přístroje nás na to upozorní zvukovým signálem.
-
4
Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých dílů. Vytvoříme z nich koule, dáme je v dostatečném odstupu na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem.
-
5
Troubu předehřejeme na 200°C a housky pečeme přibližně 15 až 20 minut, až mají zlatavou barvu.
-
6
Během pečení ohřejeme mléko a rozpustíme v něm krupicový cukr, směsí pak po upečení ještě teplé housky potřeme, Podáváme nejlépe ještě teplé.