Masové kuličky s italskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Chléb konzumní
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 60 g Olivy bez pecky
  • 40 ml Mléko plnotučné
  • 40 ml Olej olivový
  • 200 ml Víno červené
  • 300 ml Voda pitná
  • 40 ml Protlak rajčatový
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 6 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Bazalka sušená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 565 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1018 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 153.4 mg
  • Draslík 941 mg
  • Vláknina 5502.5 mg
  • Vitamín A 5502.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 66.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nalámaný tlustý krajíc chleba (bez kůrky) vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem. Necháme 5 minut bobtnat, přidáme mleté maso, lisovaný česnek, 2 lžíce parmezánu, vejce, bazalku, pepř a sůl. Vše dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.

  • 2

    Mezi tím, co jsou masové kuličky v chladu, si připravíme omáčku tak, že do vhodné nádoby vložíme nakrájená rajčata zbavená slupky, vypeckované olivy, rajčatový protlak, cukr a to vše zalijeme červeným vínem a vodou. Omáčku dáme stranou a začneme smažit v pánvi na oleji masové kuličky cca 5 minut. Hotové kuličky vyjmeme z pánve, tuk z pánve vylijeme a přidáme předem připravenou směs na omáčku, kterou přivedeme k varu a povaříme 20 minut na mírném plameni. Pak přidáme již hotové masové kuličky a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut. Před podáváním posypeme porce jídla zbylým strouhaným parmezánem.

Komentáře k receptu