Rýžovo-jáhlový nákyp s ovocem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Jáhly - loupané proso
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 g Rýže loupaná
  • 100 g Švestky sušené
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 4 ks Jablka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 4 polévková lžíce Hrozinky
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 850 kcal
  • Sacharidy 140 g
  • Tuky 91 g
  • Sodík 155 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 126 g
  • Cholesterol 107.3 mg
  • Draslík 495 mg
  • Vláknina 16800 mg
  • Vitamín A 16800 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1595 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly dáme do síta a spaříme je 1 l vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme 0.5 l mléka, přidáme 2 špetky soli, 50 g cukru a pomalu vaříme doměkka. Občas zlehka jáhly promícháme. Vaříme je přibližně 35 minut.

  • 2

    Rýži promyjeme, dáme ji do druhého hrnce, zalijeme 4 dl vody a pomalu vaříme pod poklicí asi 13-15 minut, potom ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít, přibližně 5-7 minut.

  • 3

    Jablka omyjeme, rozkrájíme, odstraníme jádřince a pokrájíme na plátky. V míse je promícháme se třtinovým cukrem. Hrozinky a sušené švestky bez pecek omyjeme v sítu a necháme okapat.

  • 4

    Uvařenou rýži a jáhly společně promícháme a dochutíme cukrem. Zapékací mísu vymažeme máslem (1 lžíce) a dáme do ní polovinu rýžové kaše s jáhlami. Na ni poklademe nakrájená jablka s hrozinkami a švestkami. Vrstvu ovoce poklademe plátky másla (20 g). Druhou polovinu rýže s jáhlami položíme na ovoce, vše zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a vanilkovým cukrem.

  • 5

    Nákyp dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 190°C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním nákyp posypeme moučkovým cukrem, podáváme ho teplý.

Komentáře k receptu