Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 500 g Reveň (Rebarbora)
- 250 g Kompot ananasový
- 220 g Cukr krystal
- 50 g Cukr třtinový
- 120 g Máslo jihočeské
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 26 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 64.3 mg
- Draslík 271.4 mg
- Vláknina 4592.8 mg
- Vitamín A 4592.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
-
5
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
-
6
Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
-
7
Na náplň omyjeme a osušíme pomeranč a kůru nastrouháme. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky asi 2 cm dlouhé a dáme je do mísy. Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme, ananas necháme okapat, a potom ho přidáme k rebarboře. Přisypeme 220 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme 2 lžíce rumu a pomerančovou kůru. Všechny ingredience promícháme a směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme ho drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 30 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
-
8
Upečený koláč podáváme vychlazený.