Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 g Reveň (Rebarbora)
  • 250 g Kompot ananasový
  • 220 g Cukr krystal
  • 50 g Cukr třtinový
  • 120 g Máslo jihočeské
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 543 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 64.3 mg
  • Draslík 271.4 mg
  • Vláknina 4592.8 mg
  • Vitamín A 4592.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 5

    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.

  • 6

    Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

  • 7

    Na náplň omyjeme a osušíme pomeranč a kůru nastrouháme. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky asi 2 cm dlouhé a dáme je do mísy. Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme, ananas necháme okapat, a potom ho přidáme k rebarboře. Přisypeme 220 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme 2 lžíce rumu a pomerančovou kůru. Všechny ingredience promícháme a směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme ho drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 30 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

  • 8

    Upečený koláč podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu