Košíčky s krémem a granátovým jablíčkem
Suroviny
- 250 g Listové těsto
- 90 g Cukr krupice
- 220 g Cukr krupice
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Limetka
- 6 ks Jablko granátové
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Želatina
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 26 g
- Sodík 38 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 58.3 mg
- Draslík 48.9 mg
- Vláknina 2013.3 mg
- Vitamín A 2013.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si košíčky z pečícího papíru (12 + 1 ks). Jeden košíček roztáhneme a podle něj (zjistíme průměr) si připravíme velikost vykrajovátka.
-
2
Listové těsto na pomoučeném vále (1 lžíce) rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.
-
3
Vykrojíme 12 koleček, které vtlačíme do košíčků. Těsto v košíčku propíchneme vidličkou a odložíme je do chladničky.
-
4
Připravíme si náplň. Granátová jablka omyjeme a osušíme, 2 jablka oloupeme a vyjmeme jadýrka, která odložíme do misky, použijeme je na ozdobu. Ostatní rozkrojíme na polovinu a vymačkáme z nich všechnu šťávu.
-
5
Do rendlíku si nalijeme 3 dl vody, do ní dáme nabobtnat 3 lžíce želatiny. Po 5-7 minutách k želatině přidáme šťávu z granátových jablíček (přibližně 2.5 dl), 220 g krupicového cukru. Želé zahříváme až do doby, kdy se rozpustí. Odstavíme želé z plotny a přidáme nastrouhanou kůru z omyté a osušené limetky a šťávu z 1 limetky. Dobře promícháme a necháme v chladničce vychladnout (asi 30 minut).
-
6
Košíčky, umístěné na plechu, vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 170-180°C a dopečeme dozlatova.
-
7
Upečené košíčky necháme trochu vychladnout, a potom je vyjmeme z papírových formiček.
-
8
Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.
-
9
Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme očištěnou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Poté šlehačku opatrně zapracujeme do želatiny a tu smícháme se sněhem z bílků.
-
10
Vychladlé košíčky naplníme připraveným šlehačkovým sněhem, ozdobíme je jadérky z granátového jablka, lístky meduňky a servírujeme.