Gratinovaná zelenina a brambory
Suroviny
- 500 g Brambory
- 500 g Sýr sójový - Tofu
- 1000 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Lilek
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 3 dl Vývar zeleninový
- 4.5 dl Jogurt krémový bílý natur
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 18 g
- Sodík 612 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 124 mg
- Draslík 943.9 mg
- Vláknina 20147.5 mg
- Vitamín A 20147.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pokrájené brambory uvaříme v hrnci s vroucí vodou, až změknou. Necháme okapat a dáme stranou.
-
2
Rozpálíme ve woku olej, přidáme pokrájenou cibuli a česnek a smažíme 3 minuty. Přidáme na kostičky nakrájené tofu, mouku a rajčatový protlak a povaříme asi minutu. Vmícháme postupně vývar a přivedeme k varu. Podusíme 10 minut.
-
3
Do zapékací mísy dáme vrstvu plátků z brambor. Naneseme na ně směs tofu, na tofu naklademe vrstvu z plátků rajčat, lilků a zbylých plátků brambor. Směs z tofu musí být zakrytá.
-
4
Smícháme v misce jogurt a rozšlehaná vejce, osolíme a opepříme. Jogurtovou omáčku naneseme na plátky brambor.
-
5
Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, při teplotě 190 stupňů. Ihned podáváme.