Zapečená ryba s bramborovou krustou
Suroviny
- 700 g Brambory
- 120 g Žampiony čerstvé
- 350 g Treska uzená
- 350 g Filé rybí
- 250 g Krevety tygří - loupané
- 120 g Sýr Gruyére
- 625 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 92 g
- Sodík 449 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 133.3 mg
- Draslík 985.6 mg
- Vláknina 12354.2 mg
- Vitamín A 12354.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout.
-
2
Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek.
-
3
Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout.
-
4
Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme.
-
5
Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem.
-
6
Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu.
-
7
Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny.