Omáčka z lesních hub ke grilované polentě

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 150 g Kukuřičná krupice T 600
  • 100 g Šalotka
  • 60 g Máslo bylinkové
  • 250 g Lišky čerstvé
  • 250 g Houby čerstvé
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 595 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 718 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 186.7 mg
  • Draslík 426.2 mg
  • Vláknina 7447 mg
  • Vitamín A 7447 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zahřejeme mléko s vývarem a 2 lžícemi česnekového másla. Výrazně ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vmícháme krupici. Přidáme vejce a žloutek a za stálého míchání uvaříme kaši. Vymažeme plech na pečení a kaši na něj rozetřeme v asi 2 cm vysoké vrstvě.

  • 2

    Na polovině másla osmažíme šalotku a česnek. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k šalotce a dusíme 3 minuty. Vmícháme zbývající máslo, tymián a zakysanou smetanu a okořeníme solí a pepřem.

  • 3

    Vychladlou polentu nakrájíme na obdélníčky a na grilu v troubě opékáme 3-4 minuty na každé straně dohněda. Zbývající česnekové máslo nakrájíme na plátky a rozdělíme na polentu. Houbovou směs podáváme zvlášť.

Komentáře k receptu