Chleba z vařených brambor

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 240 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 225 g Brambory
  • 900 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Voda pitná
  • 4 kávová lžička Droždí sušené
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 393 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 3.1 mg
  • Draslík 135.3 mg
  • Vláknina 9569.8 mg
  • Vitamín A 9569.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 196.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem.

  • 2

    Nejprve v míse smícháme droždí s vlažným mlékem a necháme rozpustit. Přimícháme umleté vařené brambory, olej, sůl a droždí, střídavě mouku a vlažnou vodu. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 1 a 1/2 hodiny. Poté těsto "srazíme" a necháme ještě asi 40 minut kynout.

  • 3

    Z vykynutého těsta uděláme kuličky, které klademe ve 2 řadách do forem. Těsto necháme ještě asi 1 hodinu dokynout.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 200°C a chleby pečeme asi 10 minut, poté teplotu stáhneme na 190°C a pečeme ještě asi 40 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.

Komentáře k receptu