Chleba z žitné mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 850 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mouka žitná bílá
  • 125 ml Melasa
  • 575 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Mák - semena
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1184 kcal
  • Sacharidy 220 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 213 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 21 mg
  • Draslík 501.8 mg
  • Vláknina 23390 mg
  • Vitamín A 23390 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žitnou mouku smícháme s 450 ml horké vody, melasou, mákem, máslem a solí a necháme vychladnout.

  • 2

    V misce necháme rozpustit droždí se 125 ml vlažné vody. Poté vmícháme do směsi spolu s hladkou moukou a na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto. Necháme je na teple kynout zhruba 70 minut, "srazíme" je a necháme dokynout asi 30 minut.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 180°C, plech posypeme hrubou moukou a chleba pečeme asi 40 minut. Chleba je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme chleba na mřížku, aby úplně vychladl.

Komentáře k receptu