Bramborový nákyp se špenátem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 42 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 450 g Špenátový protlak mražený
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Brambory
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 280 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 204 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 159.2 mg
  • Draslík 1180.1 mg
  • Vláknina 17519.4 mg
  • Vitamín A 17519.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, překrojíme na půlky, vaříme v tlakovém hrnci cca 7 minut, poté slijeme, necháme odpařit a prolisujeme.

  • 2

    Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobno, česnek prolisujeme. V hrnci zahřejeme 20 g másla, cibuli na něm podusíme.

  • 3

    Potom přidáme rozmražený špenát, česnek, majoránku, sůl, muškátový oříšek, vodu a za stálého míchání dusíme směs přibližně 5 minut.

  • 4

    Žloutky se špenátem vmícháme do brambor, dle potřeby dochutíme. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do nákypu.

  • 5

    Formu na pečení vymažeme máslem a dáme do ní bramborovou směs. Zbylé máslo nakrájíme na vločky a dáme na povrch nákypu.

  • 6

    Nákyp dáme do předehřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 6 minut. Podáváme ve formě.

Komentáře k receptu