Pečený cejn s paprikou, chilli a bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 1200 g Cejn velký
  • 60 ml Olej olivový
  • 60 ml Sherry brandy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika červená
  • 4 ks Tymián čerstvý
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 690 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 222 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1254.7 mg
  • Vláknina 27208 mg
  • Vitamín A 27208 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 143.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z ryby odřízneme ploutve a vložíme jí do větší nekovové nádoby. Šťávu z citrónu vymačkáme do vnitřní dutiny ryby. Přilijeme 2 lžíce oleje a dáme na 2 hodiny do lednice.

  • 2

    Pekáč velikosti ryby vymažeme olejem, dno vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme plátky česneku, petrželí, červenou cibulí, solí chilli a nasekanou paprikou. Navrch dáme opět plátky brambor, zalijeme 80 ml vody a zakapeme zbylým olejem. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 190° C asi 1 hodinu.

  • 3

    Zvýšíme teplotu trouby na 220° C. Rybu zevnitř i zvenku dobře osolíme, dovnitř vložíme snítky tymiánu a bobkový list. Z každé strany uděláme do ryby 4 šikmé zářezy, položíme ji na brambory a do zářezů po stranách ryby vložíme plátky citrónů, aby připomínaly ploutve. Pečeme odkryté 30 minut.

  • 4

    Hotovou rybu zalijeme suchým sherry a dáme ještě na 3 minuty do trouby. Podáváme přímo z pekáče.

Komentáře k receptu