Polévka z červené čočky a karamelizované cibulky
Suroviny
- 200 g Čočka červená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Řepa žlutá
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 7 g
- Sodík 923 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 759.6 mg
- Vláknina 15840 mg
- Vitamín A 15840 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
-
2
Šalotky a mrkve nakrájíme na drobné kostičky, česnek utřeme. Spolu se skořicí a kurkumou opečeme na lžíci olivového oleje. Vaříme 5 minut a přidáme řepu. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme čočku a snížíme teplotu. Osolíme a opepříme a vaříme 20 minut doměkka.
-
3
Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Opékáme ji spolu s koriandrem a špetkou soli na zbylém oleji. Opékáme ji dohněda asi 10 minut. Pokud se přichytává k pánvi, podlijeme troškou vody.
-
4
Polévku rozdělíme do talířů a podáváme ozdobenou zkaramelizovanou cibulí.