Quiche s pórkem a slaninou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Pórek
  • 125 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 25 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 954 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 721 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 380.2 mg
  • Draslík 224.2 mg
  • Vláknina 5327.3 mg
  • Vitamín A 5327.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 231.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z hladké mouky, másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.

  • 2

    Potom těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy. Dno těsta propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na něj suché fazole či jinou luštěninu jako zátěž. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus necháme vychladnout.

  • 3

    Po vychladnutí můžeme korpus plnit. Omytý pórek nakrájíme, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, opražíme na pánvi a přidáme k pórku. Promícháme, naneseme na předpečený korpus a zalijeme zálivkou umíchanou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen mírně osolili a opepřili. (Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert - není to však nutné.) Quiche pečeme dalších asi 25 minut.

Komentáře k receptu