Cukeťák
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Cukr krupice
- 160 ml Jogurt bílý
- 200 ml Rum
- 160 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 hrst Hrozinky
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 hrnek Cuketa
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1337 kcal
- Sacharidy 166 g
- Tuky 54 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 128.4 mg
- Draslík 394.8 mg
- Vláknina 11397.1 mg
- Vitamín A 11397.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ořechy nasekáme nahrubo a s rozinkami je na 60 minut namočíme do rumu.
-
2
Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem.
-
3
Cuketu nahrubo nastrouháme, aby jí byly 2 hrnky (250 ml). Mouku prosejeme a smícháme se sodou, skořicí a zázvorem.
-
4
V míse do pěny našleháme cukr s vejci.
-
5
Vejce s cukrem - i vanilkovým vyšleháme do husté pěny. Přimícháme jogurt, olej a mouku. Do vymíchaného těsta zapracujeme cuketu a na závěr rozinky s ořechy i s rumem.
-
6
Těsto rozetřeme na plech a troubě předehřáté na 150 °C pečeme, až zezlátne. Že je koláč hotový, poznáme, když vpíchneme do těsta špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je koláč upečený.
-
7
Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem a krájíme na kostky.