Zavináče z kapra
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 60 g Sůl
- 160 g Cukr krupice
- 500 g Zelí kysané
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 4 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 0.75 l Ocet kvasný lihový
- 0.75 l Voda pitná
- 1 kg Kapr obecný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 853 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 20 g
- Sodík 8654 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 2003.4 mg
- Vláknina 21643.9 mg
- Vitamín A 21643.9 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 145.5 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zavináče budeme dělat z filetů z kapra, rozdělíme je na 6 kusů.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Kysané zelí scedíme a překrájíme.
-
3
Do hrnce vlijeme suroviny na lák a přivedeme do varu. Každý filet namočíme do vroucího láku, poté položíme na desku kůží dolů a necháme zchladnout. Lák na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Každý filet osolíme, opepříme, přidáme pár koleček cibule a kořenové zeleniny a trochy zelí. Filety srolujeme a upevníme párátky.
-
4
Do lahve dáme po vrstvách zelí, cibuli, zeleninu a zavináče. Na vrchu bude zelí.
-
5
Zavináče zalijeme lákem, aby byly potopené, převážeme celofánem a v chladu necháme asi 10 dní uležet.