Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
- 200 g Cukr krupice
- 12 ks Meruňky
- 12 ks Jahody zahradní
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 8 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- 3 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 11 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 53.9 mg
- Draslík 225.7 mg
- Vláknina 5225.6 mg
- Vitamín A 5225.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.
-
2
Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
-
3
Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
-
4
Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.